Popularne posty

wtorek, 12 maja 2015

INTERAKCJE LEKÓW Z ŻYWNOŚCIĄ

Farmakoterapia bywa nieodzownym elementem leczenia wielu chorób. Jednak większość z nas na ogół nie zastanawia się w jaki sposób przyjmować zapisane leki. Okazuje się, że niezwykle istotny jest napój, którym popijamy lek, a także potrawa spożywana wraz z nim. Powinniśmy pamiętać, że leki wchodzą w interakcje z żywnością. Dlatego też powstaje nowy cykl na blogu, którym przybliżę mechanizmy oddziaływania leków ze składnikami pożywienia.


Dzisiejszy wpis, tytułem wstępu, to ogólne informacje o fazach i skutkach interakcji. Znajdą się tu również wskazówki, które pozwolą uniknąć niepożądanych oddziaływań medykamentów ze składnikami pożywienia.
Ze względu na wielokierunkowość działania leków, a także na zróżnicowany skład żywności, wyróżnia się cztery podstawowe elementy związane z interakcjami, które mogą zachodzić w organizmie człowieka:
1.       Wpływ żywności i jej składników na procesy farmakokinetyczne:
a.       Wchłanianie leku
b.      Dystrybucja
c.       Metabolizm leku
d.      Eliminacja leku

2.       Wpływ leków na procesy zachodzące w organizmie po spożyciu żywności:
a.       Wchłanianie składników żywności
b.      Metabolizm składników żywności
c.       Wydalanie

3.       Interakcje leków z substancjami farmakologicznie czynnymi, występującymi w żywności:

a.       Synergizm
b.      Antagonizm

4.       Interakcje leków z innymi substancjami obcymi, które także mogą występować w żywności.


Następstwa kliniczne interakcji leków ze składnikami żywności:

  •  Zmniejszenie lub zwiększenie stężenia leku
  •  Opóźnienie lub przyspieszenie działania leku
  • Obniżenie skuteczności lub silniejsze działanie leku
  • Zwiększenie ryzyka toksyczności
  • Utrata lub przybór masy ciała
  • Zaburzenia gospodarki węglowodanowej, tłuszczowej
  • Objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Aby uniknąć interakcji pomiędzy lekiem a żywnością, należy przestrzegać następujących zasad:
1.       Należy zapoznać się z treścią ulotki, a ewentualne wątpliwości skonsultować z lekarzem lub farmaceutą
2.       Leki należy popijać zawsze wodą (pełną szklanką)
3.       Nie należy przyjmować leków około 1,5 h przed posiłkiem, w trakcie lub w ciągu 2 h po jego spożyciu (chyba, że zaleci to lekarz), ponieważ może to zmieniać działanie leku.
4.       Najlepiej przyjmować leki 2 h przed lub 2 h po posiłku (chyba, że lekarz inaczej zaleci).
5.       Nie należy popijać/rozpuszczać leku w gorącym napoju, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.
6.       Nie należy zażywać preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leki, ponieważ mogą one zaburzać ich wchłanianie.
7.       Nigdy nie wolno mieszać leków z alkoholem.



Bibliografia:
1.       Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN 2012, s.420-433
2.       Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety
a lekami.
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2012
3.       Interakcje leków z pożywieniem. Katarzyna Korzeniowska, Anna Jabłecka, Farmacja Współczesna 2008; T.1, s.24-30.
4.       Interakcje leków z żywnością. dr inż. Katarzyna Wolnicka, http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

5.       Interakcje leków z żywnością. prof. dr hab. n. med. Danuta Pawłowska, www.czwartkoweobiadyudiabetykow.pl

Autor: Aleksandra Kozłowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz