Popularne posty

środa, 25 marca 2015

WITAMINA A A NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

Pisałam już o roli makroskładników, mikroelementów, błonnika w diecie osób z niedoczynnością tarczycy. Dziś zajmę się funkcją witaminy A.



WITAMINA A- RDA I ŹRÓDŁA
Witamina A(retinol) występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast w produktach roślinnych znajduje się prowitamina A (beta-karoten), wykazująca aktywność dopiero po przekształceniu w retinol. W tłuszczac znajdują się natomiast karotenoidy A. Zalecane dzienne spożycie dla tej witaminy wynosi 0,7 mg w przypadku kobiet oraz 0,9 mg dla mężczyzn. Doskonałym źródłem witaminy A są ryby morskie, wątroba, żółtko, masło, tran, marchew, papryka, brokuły, pomidory, mleko i sery dojrzewajace.

Pacjenci z niedoczynnością tarczycy są szczególnie narażeni na niedobór witaminy A, gdyż hormony tarczycy pełnią bardzo ważną rolę w procesie przekształcenia beta-karotenu w retinol. Dodatkowo pomagają w jego absorpcji . Dlatego bardzo ważne jest uwzględnienie w diecie produktów będących jej źródłem. Należy pamiętać, że palenie papierosów i picie alkoholu zaburza prawidłowe wchłanianie witaminy A.

fot. http://www.witaminaa.com.pl/

NIEDOBÓR WITAMINY A
Niedobór witaminy A objawia się głównie szorstkością i skrajnym przesuszeniem skóry szczególnie na łokciach i kolanach, suchością gałki ocznej oraz tzw. "kurzą ślepotą" czyli zaburzeniem widzenia o zmierzchu. U osób starszych częstym objawem niedoboru tej witaminy jest dzwonienie w uszach, natomiast u kobiet w wieku rozrodczym zaburzenia miesiączkowania i płodności

ZAWARTOŚĆ WITAMINY A W WYBRANYCH PRODUKTACH

Wątroba wieprzowa - 13 000 µg/ 100 g
Marchew- 1656 µg/100 g
Margaryna ok. 900 µg/100 g
Masło ok. 814 µg/100 g
Papryka - 528 µg
Jaja kurze- 272 µg
Ser żółty ok. 380 µg
Łosoś - 41 µg
Mleko ok. 35 µg 

 Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz