Popularne posty

sobota, 8 sierpnia 2015

Jak zapobiec odwodnieniu organizmu w warunkach klimatu gorącego?

Pogodę od kilku dni mamy tropikalną. Żar leje się z nieba. Ekspeci, blogerzy, prezenterzy telewizyjni, lekarze i reszta świty jak jeden mąż powtarzają : "uzupełniaj płyny! nawadniaj organizm". Dlaczego jest to takie ważne?  W dzisiejszym poście kilka wskazówek dotyczących nawadniania organizmu w warunkach klimatu gorącego, przyda się na najbliższe dni oraz na wakacyjną przygodę w krajach tropikalnych :)


Źródło: www.kacikzdrowia.pl

Wysokie temperatury powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa się skórny przepływ krwi, tym samym wzrasta temperatura na powierzchni skóry.Organizm aby uniknąć przegrzania włącza mechanizm pobudzania gruczołów potowych i wydzielanie potu. Pot parując z powierzchni skóry zużywa energię w postaci ciepła, chłodząc tym samym organizm.

W takim razie ile wody potrzebuje organizm ?
Organizm zawsze dąży do homeostazy. Aby utrzymać bilans wodny na wyrównanym poziomie, ilość wody dostarczonej do organizmu musi być równa ilości wody utraconej przez skórę (pot), układ oddechowy wraz z wydychanym powietrzem, przez nerki wraz z moczem oraz przez układ pokarmowy wraz z kałem. Zdrowy człowiek o małej aktywności fizycznej w warunkach umiarkowanej temperatury przeciętnie wydala z organizmu 2800ml i tyle samo potrzebuję przyjąć. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi średnie minimalne spożycie płynów z żywności i napojów powinno wynosić ok. 2000 ml/dobę.

W przypadku wysokich temperatur najważniejsza jest odpowiednia podaż płynów oraz utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej ustroju. Zapotrzebowanie człowieka na wodę w warunkach wysokich temperatur w dużej mierze zależy od:
  • aktywności fizycznej i czasu jej trwania,
  • wilgotności powietrza,
  • płci i wieku
  • stopnia aklimatyzacji do wysokich temperatur.
Środowisko gorące powoduje utratę płynów ustrojowych, głównie poprzez parowanie, co może być przyczyną poważnego odwodnienia hipertonicznego oraz innych zaburzeń wodno-elektrolitowych. Do odwodnienia dochodzi zawsze wtedy gdy wydalamy z organizmu więcej płynów niż do niego dostarczamy. Utrata dużej ilości potu powoduje uruchomienie bodźców, które wywołują uczucie pragnienia. Woda wypita nie jest natychmiastowo wchłonięta, w pierwszej kolejności pojawi się uczucie zaspokojenia pragnienia, jednak nie jest to równoznaczne z uzupełnieniem niedoboru płynów. Dlatego w przypadku odwodnienia zaleca się pić więcej płynów niż potrzeba do zaspokojenia pragnienia. 

W przypadku ekstremalnie wysokich temperatur zaleca się spożywanie co najmniej 3 litrów płynów, w innym wypadku dochodzi po poważnych objawów odwodnienia. Aby zapobiec odwodnieniu  należy zadbać o to, aby temperatura przyjmowanych płynów nie była ani zbyt niska ani zbyt wysoka, optymalna temperatura to 15 stopni Celsjusza. Ważne jest, aby przyjmować płyny często i w małych ilościach 100-150 ml jednorazowo. Jeśli Twoja aktywność fizyczna jest bardzo duża ilość spożywanych płynów powinna być odpowiednio większa.

7 podstawowych zasady przyjmowania płynów w warunkach klimatu gorącego

  1. Dostarczaj organizmowi co najmniej 3-5 litrów płynów w ciągu doby!
  2. Zadbaj aby spożywane napoje miały optymalną temperaturę ok. 15 stopni Celsjusza.
  3. Pamiętaj uzupełniać płyny często, w małych ilościach --> 100-150 ml jednorazowo.
  4. Unikaj picia większych ilości samej wody, która jest hipotoniczna, co wiąże się z szybszym wydalaniem przez nerki oraz przyśpieszeniem odwodnienia organizmu.
  5. Staraj się pić niegazowane mineralne wody, soki owocowe i warzywne -napoje te nie tylko wyrównują bilans wodny organizmu ale są również solidną dawką składników mineralnych.
  6. Unikaj spożywania napojów gazowanych! Zawarty w nich dwutlenek węgla działa rozciągająco na ściany żołądka i powoduje hamowanie pragnienia.
  7. Unikaj picia napojów alkoholowych, które wzmagają diurezę i zaburzają gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu.
Przestrzeganie powyższych zasad uchroni Cię przed odwodnieniem w warunkach klimatu gorącego!

Autor: Kamila Myszkowska

Bibliografia:
1. J.Gawęcki, M. Grzymisławski (2010) Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN.
2. J. Bertrandt (2005) Rola wody i składników mineralnych w żywieniu polskich żołnierzy pełniących służbę w warunkach klimatu gorącego, Żyw.Człow,Metab. 32, 18(S1), 18-25.
3. J. Bertrandt (2007) Żywienie w ekstremalnych warunkach klimatycznych, Żyw. Człow. Metab. 34 (1/2), 22-35.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz